top of page
teek.jpg

Teken gespot!

Teken houden zich gedeisd in het gras en de bossen. Check je huisdier na de wandeling steeds op teken. Je hebt immers 24 uur de tijd om de teek te verwijderen alvorens ze bloed begint te zuigen en op die manier ook ziektes overdraagt. Je maakt het best gebruik van een tekentang. Je neemt de teek zo dicht mogelijk tegen de huid van je huisdier beet met de tekentang en draait vervolgens de teek er in een draaiende beweging uit. Wanneer er toch nog een deeltje van de teek zou achterblijven in de huid van je huisdier is dat niet zo erg. De restanten worden door het lichaam afgestoten.

 

Tekenpreventie is zeker aan te raden. Ze bestaan onder de vorm van pipetten, halsbanden en tabletten. De tabletten zijn sinds enkele jaren beschikbaar en hebben een lekkere smaak. Tabletten zijn sowieso handig voor honden die regelmatig gewassen worden, gaan zwemmen of in nauw contact leven met kleine kinderen.

Let op!! Een kat is geen kleine hond!! Sommige antiparasitaire middelen voor honden zijn dodelijk voor de kat. Voorzichtigheid is geboden wanneer de huishond in nauw contact leeft met de huiskat!!!!!

Vraag raad aan uw dierenarts. 

vlo.jpg

Vlooien

Vlooien zien we het hele jaar door en dat komt omdat hun volledige cyclus (ei, larve, pop, volwassen vlo) kan doorgaan in onze woning. Daar vinden ze de ideale omstandigheden voor hun ontwikkeling zoals de juiste temperatuur en vochtigheidsgraad. Je huisdier hoeft zelfs niet eens buiten te komen om een vlooienbesmetting op te lopen. Een vlo kan door andere bezoekers in jouw woning binnengebracht worden. Het verwijderen van die ene vlo, door vlooienkam of door een wasbeurt met vlooienshampoo, heeft geen zin. De vlo begint immers nadat die een bloedmaaltijd heeft genomen, met het leggen van eieren die in de omgeving terechtkomen en de was- en kambeurt overleven! Vandaar is het belangrijk zeker lang genoeg te behandelen, ook de omgeving niet te vergeten en de andere huisdieren in het gezin mee te behandelen. Het is dus belangrijk het hele jaar door alert te zijn.

 Preventie tegen vlooien kan door middel van een pipet, spray, antiparasitaire halsband en tabletten. (zie ook tekenpreventie). De laatste jaren is er resistentie tegen bepaalde middelen opgedoken. Vraag raad aan uw dierenarts!

Stuk chocolaatjes

Chocolade!

Met Pasen in het vooruitzicht wordt het weer oppassen voor chocolade. Chocolade is giftig voor onze huisdieren! Het gevaar hangt echter af van het soort chocolade, de grootte van het dier en de opgegeten hoeveelheid.

Het bestanddeel van chocolade dat giftig is wordt theobromine genoemd. Waar mensen deze theobromine gemakkelijk opnemen in hun stofwisseling, gaat dit bij dieren veel langzamer waardoor het giftige waarden kan aannemen in hun lichaam.

Grootte maakt wel degelijk uit

Een grote hond kan, voordat hij ziek wordt, veel meer chocolade consumeren dan een kat of een kleine hond. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat verschillende soorten chocolade verschillende hoeveelheden theobromine bevatten. Cacao, extra pure en pure chocolade bevatten de grootste hoeveelheid theobromine, terwijl melkchocolade en witte chocolade het minste bevatten.

Een kleine hoeveelheid chocolade zal waarschijnlijk alleen maagklachten opleveren. Het dier kan overgeven of diarree krijgen. Grote hoeveelheden hebben echter ernstigere gevolgen. Een grotere hoeveelheid theobromine kan spiertrillingen, aanvallen, een onregelmatige hartslag, interne bloedingen of een hartaanval veroorzaken.

Een theobrominevergiftiging wordt meestal gekenmerkt door ernstige hyperactiviteit.

Maakt u zich geen zorgen als uw hond alleen een klein stukje chocolade of het laatste stuk van een reep heeft gegeten, aangezien dit niet genoeg theobromine bevat om hem ziek te maken.

Ter illustratie: slechts 25 gram pure chocolade is al genoeg om een hond van 20 kilogram te vergiftigen.

Een theobrominevergiftiging kan doorgaans worden verholpen door het dier binnen twee uur na de inname te laten overgeven. Als u bang bent dat uw hond een grote hoeveelheid chocolade heeft gegeten, aarzel dan niet om uw dierenarts te bellen. Hoe eerder u belt, des te beter het is!

bottom of page